čerstvo napečené pečivo, s ktorým budete mäso zahryzávať.
Rýchlopečúce rúry dokážu divy, takže grilovanie kurčaťa je otázkou niekoľkých desiatok minút. Vďaka tomu si môžete dovoliť pripraviť prílohu, ktorá nie je každodenná. Skúšali ste už niekedy nahradiť chlieb pečivom, ktoré si môžete upiecť sami doma?
Ideálne je začať práve ním – umývanie riadu tak budete môcť ponechať na automatickú umývačku. Vždy plánujte varenie tak, aby ste sa nestali otrokom upratovania.
Zmiešajte pol kilogramu polohrubej múky s polovicou kocky droždia, vodou, lyžicou cukru a primeraným množstvom soli tak, aby ste dostali vláčne kysnuté cesto. Nie je to zložité, nemusíte sa dokonca starať ani o to, aby ste droždie naštartovali rozpúšťaním v cukre. S predhriatou rúrou bude kysnutie dokonalé. Cesto jemne premieste na pracovnej doske, pomúčte ho a vložte do misy aby ste ho nechali odpočinúť. Nenechajte ho na linke ale vložte ho do rúry a v režime konvenčného ohrevu spustite predhriatie na teplotu 40 °C. Príprava by vám nemala zabrať viac ako 5 minút času, nebojte sa že je to prácne – práve naopak. Nechajte cesto odpočívať a pripravte si zatiaľ kurča.
Pri grilovanom kurčati máte dve možnosti. Buď ho vopred „utopíte“ na nejaký čas v slanej vode aby prenikla slaná chuť i do jeho mäsa, alebo pikantne ochutíte jeho kožu a vláčne jemné mäso necháte kontrastovať jeho prirodzenou chuťou s prílohou. Ja mám radšej druhú možnosť, pretože mäso sa soľou nevysuší a zostane jemné. Zmiešajte červenú thajskú kari pastu (dostanete ju napr. na orientfood.sk) s olejom a naneste ju rovnomerne štetcom z každej strany na kurča. Nepridávajte žiadnu soľ, ani žiadne iné korenie. Pasta obsahuje všetko potrebné: čili papričky, cesnak, citrónovú kôru, šalotku, krevety a zopár ďalších prísad – nie je chemicky konzervovaná a vydrží dlho i bez chladničky.
Medzitým v priebehu 10 minút vykyslo cesto dostatočne na to, aby ste mohli z neho vyformovať uzlíčky. Rozdeľte ho na 16 – 20 dielov, vyformujte šúľky a spravte z nich uzlíčky. Položte ich ešte raz na múku aby sa vám neprilepili a rozmiestnite ich na dva okrúhle plechy na pečenie pizze. Do rúry ich môžete umiestniť súčasne v dvoch poschodiach, takže ušetríte pri pečení čas. Potrite všetky vodou, jemne posoľte a vložte opäť do rúry predhriatej na 40°C aby kysnutie pokračovalo. Cesto bude ľahké a vláčne. Po 10 minútach odpočívania nastavte 210 °C teplotu konvenčného ohrevu a o 12-14 minút môžete vyberať hotové pečivo von. Správny čas spoznáte podľa toho, že začne jeho kôrka tmavnúť.
Následne môžete pristúpiť ku grilovaniu kurčaťa. Položte ho na nízky rošt, vložte do rúry a voľte režim automatickej úpravy pod predvoľbou 3. Jeden-a-pol kilogramové kurča ugriluje trojica tepelných zdrojov za 30 minút. Aby bolo správne prepečené, položte ho v prvej fáze prsiami nadol a ak vás rúra pípaním vyzve, otočte ho naopak, aby bolo atraktívne i pre oko. Čím väčšie kurča použijete, tým bude šťavnatejšie. Halogénová lampa prehreje vnútro v spolupráci s mikrovlnami tak, že prsia zostanú šťavnaté a predsa sa budú rozsýpať keď ich budete vkladať do úst. Koža sa teplovzdušným ohrevom a sálavým teplom špirál upečie do chrumkava a vy získate dokonalú harmóniu.
Servírovanie je už na vás – viac toho netreba. Každý nech si uchmatne z podnosu po čom túži a vy začnite rozmýšľať ako ostatným vysvetlíte ako si bez rýchlopečúcej rúry dokážu čosi podobné upiecť doma – odpoveď je totižto jasná: nijak.
Autor: mg