SME

Tefal Vitamine Plus – chutné a zdravé varenie v pare

Stretli ste sa už s varením v pare? Nie, nemusíte vkladať do hrnca pariacu podložku, ani sa trápiť s tým, ako na hrniec nasadíte bambusový parák. Tefal ponúka výkonný parný hrniec, ktorý dokáže pripraviť pokrmy za tretinu bežného času. Výsledkom sú svieže

+ rýchle varenie
+ zachovanie vitamínov
+ praktické vyhotovenie
- mechanický časovač

Stretli ste sa už s varením v pare? Nie, nemusíte vkladať do hrnca pariacu podložku, ani sa trápiť s tým, ako na hrniec nasadíte bambusový parák. Tefal ponúka výkonný parný hrniec, ktorý dokáže pripraviť pokrmy za tretinu bežného času.
Výsledkom sú svieže farby, jedinečná vôňa a jemná chuť, ktoré sa pri tradičnom varení vo vode strácajú. Otestovali sme ho, aby sme vám prezradili, čo od neho môžete očakávať.

S varením v pare sa často spája kult zdravých pokrmov, ktoré zvyčajne chutia inak ako tie, na ktoré sme zvyknutí. Nie je to však podmienkou – v pare je možné pripraviť skutočne chutné pokrmy, ktoré oslovia i tých, ktorí sa zdravej strave zďaleka vyhýbajú. Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale viac ako tretina pokrmov na celom svete sa pripravuje práve v pare – Ázia je v tomto druhu prípravy na špici.

Sila pary šetrí čas i vitamíny
Tefal Vitamine Plus je vybavený výkonným dvojokruhovým ohrevom, ktorý dokáže v krátkom čase vyprodukovať ohromný objem horúcej pary. Tá do hĺbky prehreje pripravované pokrmy. Hlavné výhrevné teleso má výkon 2000 wattov, doplnok aktivovaný funkciou „vitamine plus“ ponúka 650 wattové turbo. Znamená to, že máte možnosť nastaviť si dve úrovne intenzity pary, čím ovplyvníte dĺžku prípravy pokrmu.

Zaujímavosťou varenia v pare je, že sa vysokou až 130 °C teplotou postará o to, aby sa čas varenia skrátil na minimum. V praxi to znamená, že dokážete pripraviť väčšinu pokrmov až o dve tretiny času rýchlejšie, ako keby ste siahli po hrnci s vodou. Je to podobné, ako keď siahnete po tlakovom hrnci – v tomto prípade však bez obmedzení. Všadeprítomná para zabráni tomu, aby sa mäso pri príprave vysušilo a šetrná práca s malým objemom vody nevyplaví z pokrmov cenné vitamíny a minerály.

Časovač dohliadne na dĺžku prípravy
I keď vás priesvitné nádoby naložené pestrofarebnými surovinami lákajú k tomu, aby ste sledovali priebeh prípravy pokrmov, nemusíte mrhať čas dohľadom. Časovač zaistí vypnutie ohrevu po uplynutí nastaveného limitu. Mechanické minútky síce dávajú zariadeniu dych nostalgie, pracujú však rovnako spoľahlivo ako dnešné digitálne.

Pri časovaní sa počíta so 60 minútovým maximom, typický čas prípravy sa však pohybuje v rozmedzí od 15 do 35 minút. Hodinovej príprave je prispôsobený i objem zásobníka vody.

Dômyselné vyhotovenie oceníte
Prvý kontakt s parným hrncom nás príliš neohúril. Predsa len ide o netradične tvarovanú rýchlovarnú kanvicu, ktorá je vybavená časovačom – viac technológií za týmto strojom skutočne nehľadajte. Veľmi rýchlo sme sa však presvedčili o tom, že ide o špičkové zariadenie, na ktoré si v kuchyni ihneď privyknete.

Kým para obslúži mäso, zeleninu, zemiaky, ryžu a niektoré druhy cesta, na varnom paneli si pripravíte tradičným spôsobom omáčku, ktorá tepelne spracované suroviny previaže. Výsledok je úžasný a naozaj si nemusíte lámať hlavu tým, že zdravo pripravené pokrmy chutia inak – je to práve omáčka na ktorú sa zabúda. Extrémne rýchle je i zapekanie surovín, ktoré ste si tepelne upravili v pare vopred.

Voda cirkuláciou neprechádza
Obeh pary a kondenzovanej vody je navrhnutý tak, aby bolo možné rôzne druhy pokrmov pripravovať v jednotlivých nádobách súčasne bez toho, aby sa premiešali ich chute a pachy. Kondenzovaná voda odteká do odpadovej nádoby a pri parení sa použije vždy nová dávka pary prechádzajúca cez členité rošty. Pre odvod vody slúži nielen spodný plastový separátor s odpadovou nádobou, ale i dvojica postranných kanálov, ktoré sa starajú o zber.

Neprehliadnuteľnou výhodou tohto systému je, že sa výhrevné teleso pri príprave pokrmov neznečisťuje. Jediné čo sa na ňom usadá je vodný kameň, ktorý bez problémov odstránite z nepriľnavého povrchu odvápňovačom.

Praktické nádoby oceníte
Varné nádoby sú navrhnuté tak, aby pri skladovaní zabrali minimum priestoru a súčasne ponúkli všestrannú variabilitu. Použiť ich môžete samostatne alebo v troch vrstvách, odnímateľné rošty vám umožnia dosiahnuť dostatočne veľký priestor na to, aby ste dnu vložili celé kurča. Ak k roštu pripojíte rukoväť, bez vyberania nádoby vytiahnete von preparenú špargľu či iný druh zeleniny.

Odnímateľné rošty obsahujú množstvo prieduchov, aby sila pary s rastúcou výškou neklesala. Pri varení sme zistili, že úbytok sily pary dosahuje v tretej vrstve iba o 15 percent, takže výkon vyvíjača pary zodpovedá objemu nádob. Ak sa rozhodnete pre prípravu parených buchiet vo všetkých vrstvách súčasne, nebudete musieť každé „poschodie“ sledovať samostatne.

Keďže sú rošty štruktúrované, je prirodzené že sa na nich prichytia vyplavené bielkoviny z mäsa a kúsky jemného cesta tak, že ich máte problém pri ručnom umývaní odstrániť. Preto je pomocou, ak máte vo svojej výzbroji i automatickú umývačku riadu. Plasty sú pre časté umývanie prispôsobené, pozor však na krehkosť materiálu. Pád na zem môže spôsobiť prasknutie a nie je zrejmé, či je možné nádoby dokúpiť samostatne ako voliteľné príslušenstvo.

Skladovanie hračkou
Mnohí kuchynskí pomocníci viac prekážajú ako pomáhajú. V tomto prípade je to úplne naopak. Zvykli sme si na každodenné používanie hrnca a problémy nám nerobilo ani jeho skladovanie. Keďže nádoby je možné zasunúť do seba a vyvíjač pary je možné položiť na ne, nároky na skladovací priestor sú minimálne.

Para, ktorá stojí za to
Pri testoch sme sa snažili vyhodnotiť nielen úsporu času, ale i kvalitu pripravených pokrmov. Zelenina pripravená v pare je sladšia, farebnejšia a zachováva si aj svoju vôňu, ktorá pri jemnejších plodinách varením zaniká. Štruktúra zodpovedá vareniu, povrchové štruktúry a šupky svojou jemnosťou prezradia, že ste použili paru. Zaujímavá je práca s mrazenou zeleninou – po príprave nemáte tušenia či ste použili surovinu čerstvú či mrazenú.

Vopred namočené strukoviny pripravené v pare oslovia nielen jemnosťou, ale i charakteristickou vôňou, ktorú chlór obsiahnutý vo vode zvyčajne odstraňuje. Ak máte chuť na strukovinovú polievku, niet rýchlejšej cesty ako pripraviť si v hrnci na varnom paneli základ, do ktorého strukoviny pridáte. Pri príprave sóje môžete počítať s trojštrvrtinovou úsporou času.

Hydinové mäso si zachováva šťavnatosť i v „suchých“ partiách a na tanieri zistíte, že vám nerobí problém odkrojiť si kus kuracích pŕs hranou vidličky – úprava je veľmi podobná tomu, čo vám v lietadle ponúkajú letecké spoločnosti. Predchádzajúce marinovanie dodá mäsu jemnú chuť, koreniny na povrchu sa však do mäsa nezapracujú. Preto musí byť chuťovým doplnkom omáčka. Pokúšali sme sa i o prípravu ľahších druhov bravčového mäsa, výsledok bol však rozpačitý.

Ryby a plody mora na tanieri excelovali, takže sme po niekoľkých opakovaných prípravách dospeli k záveru, že s parným hrncom pripraví komplikovanejšie mäsá i úplný laik. Mäso zostávalo celistvé a šťavnaté, nedrobilo sa a na tanieri sa s použitím príboru jemne delilo do prirodzenej štruktúry. Losos, parmica, kapor či pstruh boli neodolateľné.

Zemiaky pripravené v pare sú o čosi sladšie ako pri tradičnom varení, pripravíte ich však bez starostí bez ohľadu na to, či siahnete po múčnej alebo škrobovej odrode. Rýchla úprava nemá vplyv na kvalitu, skôr sme mali pocit že rozdiely chuti medzi jednotlivými odrodami zemiakov sú intenzívnejšie.

Kysnuté cestá s droždím pre prípravu knedlí a parených buchiet zažiarili nielen u dospelých ale i medzi detskými stolovníkmi. Jemná nadýchaná štruktúra bez tendencie poklesu a povrch bez slizkého defektu dodali pokrmom profesionálny ráz. Ak máte trochu zručnosti s vytiahnutím cesta a tvarovaním bochníkov, pripravené knedle budú na nerozoznanie od tých, ktoré si môžete zakúpiť v predajni. Para je použiteľná i na prihriatie.

Neodolali sme pokušeniu siahnuť do ázijskej kuchyne a v pare sme pripravili šatôčky z wontonového i tradičného „slížového“ cesta, ktoré sme plnili zeleninou a zmesou bravčového a krabieho mäsa. Sila pary zaistila nielen tepelnú úpravu mäsovej plnky, ale súčasne neohrozila cesto, ktoré prechádzalo dlhšou úpravou.

Údeniny uvarené v pare dosiahnu slušnú kvalitu i v prípade, ak siahnete po najlacnejších „kompromisoch“ z pultov predajní. Klobása uvarená v pare sa svojou chuťou veľmi približuje ponuke stánkových predajcov na jarmokoch, párky ktoré majú tendenciu vo vode sa rozpadnúť parný kúpeľ prežijú.

Ryža pripravená v dodanej miske zodpovedala očakávania, objem misky je však obmedzený. Experimentovali sme i s omáčkami v prikrytých nádobách a ohrievaním pokrmov, tradičné postupy sú však praktickejšie.

Pre rodinu i jednotlivca
Pri testoch nás zaujala zmena, ktorú sme pocítili v každodennej kuchynskej rutine. Prípravy pokrmov sme s radosťou upravili tak, aby sa o základ postaral parný hrniec. Bez neporiadku v kuchyni dokáže tepelne upraviť suroviny pre rodinný nedeľný obed, ale i pre jednotlivca, ktorý má chuť na varenú stravu. Keďže sa o umytie postará umývačka, varenie je „bezbolestné“.

Zistili sme, že pre prípravu chutného plnohodnotného pokrmu predsa len pomoc varného panelu potrebovať budete. Parená zelenina skombinovaná s mäsom a zemiakmi či ryžou pôsobí efektne, avšak takouto diétou sa nie každému zavďačíte. Ak však pripravíte k tomuto setu omáčku, alebo sa rozhodnete tepelne pripravené mäso dochutiť bylinkovým maslom a krátkym opečením na grilovacej panvici, výsledok je viac ako profesionálny. Znamená to, že parný hrniec zjednodušuje prípravu pokrmov, zlepšuje ich parametre a šetrí čas, stále to však chce pár kulinárskych trikov, aby ste neservírovali na stôl parené kadečo s kadečím.

Technické parametre: Príkon: 2000W Booster/650W * Odnímateľné rošty s držiakom na vajíčka * Funkcia AutoStop * Mechanický časový spínač * Odnímateľná rukoväť upevniteľná na rošt * Ukazovateľ hladiny vody * Trojica odnímateľných nádob * Funkcia Vita+ * Nádoba na prípravu ryže

Dostupnosť: www.tefal.cz
Orientačná cena: 2699 Sk

Hodnotenie: * * * * * (5/5)

Verdikt: nezaplatiteľný pomocník
Tefal Vitamine Plus je skvelý pomocník, s ktorým zažijete v kuchyni malú revolúciu. Dokáže vstúpiť do prípravy každého pokrmu aby vám ušetril čas a zachoval v pokrme cenné vitamíny. Jemné mäsá a ryby, voňavá zelenina, nadýchaná knedľa či dokonale pripravené zemiaky budú najčastejším výstupom, na vašej šikovnosti je, aby ste dokázali pripraviť zvyšok jedál, ktorý previaže jemnú chuť surovín. Ak máte vo výzbroji umývačku riadu a ste otvorení inováciám, z parného hrnca sa stane nástroj, ktorý budete v kuchyni používať každodenne. Odmenou je zdravší životný štýl a ani „mäsožravejšie polovičky“ nepocítia, že sa stravujú zdravšie.

SkryťZatvoriť reklamu

Najčítanejšie na SME

SkryťZatvoriť reklamu

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 703
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 861
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 729
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 999
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 781
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 561
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 498
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sklamaní voliči Matovičovej vlády sa nevzdali a vybrali si (najmä) Ivana Korčoka.

Fico je silný len vtedy, keď ostatní mlčia.


Premiéra Roberta Fica (Smer) vítajú v Galante na výjazdovom rokovaní vlády v čase volebnej kampane k voľbe prezidenta

Pellegrini cez šéfa Aliancie láka Maďarov. Ten podrazil vlastnú stranu.


a 1 ďalší
Reálna tvar muža a jeho deformovaná tvár, tak ako ju videl pacient so vzácnou poruchou zrakového systému.

Viktor Sharrah si myslel, že sa zbláznil.


Štefan Harabin.

Za vyjadrením je Jureňa, Harabin ho okamžite zbavil funkcie.


SkryťZatvoriť reklamu
Skryťhttps://predplatne.sme.sk/predplatne-premium-bez-reklamy?ref=static_buttonnoads_byvanie