a následne upiekol. Na vás zostáva to najpríjemnejšie – vychutnať si lahodnú chuť a jedinečnú vôňu čerstvého chrumkavého chlebíka, či víkendového sladkého pečiva.
Piecky na chlieb sú v slovenských domácnostiach čoraz obľúbenejšie. Kým ešte pred niekoľkými rokmi boli iba výzbrojou celiatikov pri príprave bezlepkového pečiva, dnes ich nájdete kdekoľvek. Ohúrili nás jednoduchosťou a nenáročnosťou obsluhy, ale hlavne kvalitami čerstvého chleba – možno si pri každom pečení spomeniete na školskú exkurziu v pekárni, možno vo vás vôňa vyvolá iné príjemné pocity. Dôležité je jediné – s automatickou pieckou je pekárom, profesionálom i úplný laik.
Aká je domáca pekáreň na chlieb?
Automatická piecka na chlieb je jednoduchým zariadením s veľkosťou väčšej fritézy, ktorá sa zaobíde bez údržby a špeciálnej starostlivosti.
Keďže nádoba na pečenie je odnímateľná, nezáleží na tom kde piecku umiestnite – môže byť uložená v špajzi na polici či kdekoľvek mimo kuchynskej linky – hoci i na zemi. Jedinou podmienkou je dostupnosť elektrickej prípojky.
Stroj je vybavený dvomi nástrojmi – motorom pre miesenie a výhrevným telesom pre pečenie. Existujú však i dokonalejšie modely, ktoré sú doplnené o elektronický dávkovač hrozienok a náplní – keď nastane správny čas, postará sa o to, aby sa ocitli v ceste. Najdôležitejší je však elektronický časovač, ktorý správne rozvrhne pracovný postup. Podľa zvoleného programu či manuálneho nastavenia v určenú dobu spustí prípravu tak, aby bol výsledkom chutný skvost.
Ako piecka pracuje?
Vaša práca končí v okamihu, keď do formy vsypete suchú zmes na pečenie a zalejete ju predpísaným množstvom vody. Po tom, čo vložíte formu do piecky a zvolíte program pečenia, prácu na seba preberá automatika.
Prvá fáza prípravy je zväčša označovaná ako odpočívacia. Jej úlohou je zaistiť odloženie štartu o vami určený čas, a dať zmesi dostatok času na to, aby voda pomaly nasiakla do časti múky.
Odpočívanie zvyšuje kvalitu chleba, avšak nie je nevyhnutné. Dôležité je to, že môžete nastaviť odloženie štartu tak, aby sa chlieb dopiekol ráno, keď vstávate.
Miesenie je rozfázované tak, aby motor pomocou jedného či dvoch hákov rôznymi otáčkami a pohybmi vymiesil cesto. Počet hákov nerozhoduje – ak má nádoba základňu približujúcu sa tvarom k štvorcu, postačí jeden. Ak je obdĺžniková výrobca používa dva. Kvalitná piecka dokáže vymiesiť cesto tak, aby vo forme nezostala žiadna nespracovaná zmes a lepok sa aktivoval v plnej paráde. Iba kvalitne vypracované cesto bude po upečení nadýchané.
Fáza kysnutia spočíva v zahriatí nádoby na teplotu, pri ktorej sa aktivujú kvasinky. Práve tie sa postarajú o to, aby bol chlieb nadýchaný a ľahký. Počas kysnutia môže automat niekoľkokrát cesto jemne premiešať, aby bolo rovnomerne nadýchané. Tesne pred finišom môže dávkovač pridať hrozienka, kúsky údeniny, syru či zrniečka tak, aby boli zapracované do zmesi pred pečením.
Poslednou fázou je samotné pečenie. Podľa programu sa prispôsobí teplota tak, aby bola pod kontrolou nielen striedka, ale i kôrka. Záleží od šikovnosti stroja, aké budú výsledky. Čo je však dôležité je skutočnosť, že okamžite po dopečení je nutné pečivo vybrať z formy a uložiť na rošt, aby sa z neho uvoľnila para. Inak by kôrka nebola chrumkavá a striedka by klesla.
Kompletný proces zaberie v priemere od 2 do 5 hodín, väčšina zmesí na trhu počíta s dvojhodinovou prípravou.
Čo nasypať dnu?
V predajniach a internetových obchodoch sú dostupné desiatky najrôznejších zmesí a múk pre pečenie chleba. V princípe ide vždy o zmes múky, soli a sušeného droždia či kvásku, ku ktorým sa pridá pred prípravou voda. Výnimkou sú bezlepkové zmesi, ktoré používajú namiesto tradičnej ražnej a pšeničnej múky najčastejšie mletú ryžu a zemiakový škrob.
Kvalita múky rozhoduje. Čím viac lepku obsahuje, tým viac oxidu uhličitého vytvoreného kvasinkami zachytí. Výrobcovia zmesí ponúkajú pestrú paletu z ktorej si vyberie každý – či už gurmán alebo priaznivec zdravej výživy. Nechýbajú dokonca ani sladké pečivá.
Do pečenia sa môžete pustiť i sami s vlastnou receptúrou – ruky máte voľné.
Mali by ste však vedieť že s tradičnou múkou na koláče, kvasnicami a soľou nevyprodukujete nikdy nič iné, iba slané kysnuté cesto ako ho dôverne poznáte. Ak sa však poobzeráte po ponuke múk lepšie, zistíte že je z čoho si vyberať. Internet vám ponúkne inšpirácie, megadávku informácií môžete očakávať i od nás.
Samotná zmes v podstatnej miere rozhodne o tom, ako budete s domácim pečením spokojní. Nehádžte flintu do žita po prvom pokuse – kým jeden chlieb chutí ako diétny sendvič, iný ohromí silnou chuťou zrna, slnečnice či cesnaku.
Vôňa pečenia namiesto budíka
Ak je možné spoľahnúť sa na presnosť vášho stávania, môžete automat načasovať tak, aby bol vždy na raňajky na stole čerstvý chlieb. Piecky umožňujú odložiť štart, dôležité je však myslieť na to, že bezprostredne po pečení je nutné chlieb vyklopiť z formy na rošt – a to zatiaľ piecky bez pomoci človeka nedokážu.
Ak vstávate presne – či už dobrovoľne alebo nie – môžete si užiť budenie úžasnou vôňou.
Vyplatí sa kúpa?
Domáca piecka je natoľko jednoduché zariadenie, že kazovosť je blízka nule. V obchodnej sieti ich nájdete v cenovom rozptyle od 1800 do 7000 korún, líšia sa nielen komfortom obsluhy, objemom a tvarom formy, ale i inteligenciou. Ražná múka vyžaduje silnejší motor, bezlepkové zmesi špecifický postup pri príprave, hrozienka a plnky sú bez automatického dávkovača príťažou.
Pripravujeme pre vás...
Keďže domáce pečenie je horúcou témou, pripravujeme pre vás články, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v ponuke na trhu. Momentálne pracujeme na teste piecok, ktoré sú na našom trhu dostupné a nezabudli sme ani na múky a zmesi. Všetky v modelovej piecke pripravujeme podľa receptúry výrobcu aby sme vyhodnotili dosiahnutý výsledok a chuťový rez hotového chleba. Už teraz môžeme povedať že rozdiely sú priepastné a v niekoľkých prípadoch je vhodné jemne upraviť receptúru výrobcu tak, aby bol výsledok lepší. Ale o tom až nabudúce.