SME
reklama

Čo dokáže bazalka...alebo pripravte si "pesto"

Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochuťovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení a pod., iná zase necháva vyznieť silu surovín.


Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochucovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení iná zase necháva vyznieť silu surovín.

Taká je napr. škandinávska alebo talianska kuchyňa.

Ako v seriáli "Jednoducho a po taliansky" často spomínam rôzne druhy cestovín alebo rizota, tak je dôležité spomenúť aj surovinu, resp. výrobok, ktorý takisto významne (čo sa týka aj dochucovania) preslávil a stále v dobrom prezentuje taliansku kuchyňu.


Je to pasta, ktorú poznáme pod názvom PESTO - pripravená z bazalky, strúhaného parmezánu, píniových orieškov a olivového oleja.

Najznámejším produktom je nepochybne Pesto Genovese, čiže z oblasti talianskeho Janova.

Tak ako existuje mnoho verzií rizota - rozdielnych podľa jednotlivých provincií Talianska, tak existuje aj mnoho druhov tejto obľúbenej pasty.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

(orientačné množstvo - sami uvidíte, čo si zmes "pýta")

  • 150 - 200 g čerstvá bazalka (listy)
  • 1 PL píniové oriešky
  • 1 strúčik cesnaku

  • 100 - 130ml olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL parmezán
  • 1PL citrónová šťava

AKO NA TO...

Najklasickejším a starodávnym spôsobom je spracovať suroviny ručne v mažiari. Má to svoje čaro a budete sa z toho určite tešiť.

Avšak nie každý vlastní mažiar, mixér vám to urýchli (za predpokladu, že ho správne použijete).

 

  1. do mixéra dajte natrhané opláchnuté čerstvé bazalkové listy, olivový olej a opražené píniové oriešky a strúčik cesnaku
  2. postupne rozmixujte - v tomto kroku sa odporúča využiť funkciu mixéra, ktorá dávkovo mixuje podľa potreby
  3. zmes z mixéra preložte do misy a zľahka domiešajte nastrúhaný parmezán, dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou - v tomto kroku je dôležité miešať zľahka - nikdy nemiešajte parmezán spolu s pastou v mixéri (vznikla by vám zmes, ktorá s pestom nemá nič spoločné)

  4. hotové pesto naložte do sklených pohárov s uzáverom a skladujte v chlade - vydrží vám niekoľko mesiacov

TIP:

  • pripravte si akúkoľvek cestovinu al dente a pred podávaním ju ešte horúcu zmiešajte s trochou pesta - máte tak hotové jednoduché chutné jedlo
  • potrite kuracie alebo lososové filety na noc pestom, nechajte marinovať a upečte resp. ugrilujte na panvici

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 376
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 898
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 234
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 029
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 816
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 805
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 060
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 644
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 432
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 941
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 446
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 362
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 251
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu