Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.
Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.
TROCHU TEÓRIE...
- namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
- základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
- mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
- okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
- obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet
ČO BUDETE POTREBOVAŤ...
- 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
- 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
- 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 karotka
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 2PL olivový olej
- 1PL čerstvé maslo
- mäsový vývar (podľa potreby)
- 500g lisovaná paradajková šťava
- 1dl biele víno
- 1dl smotana
- strúhaný parmezán
- soľ
- muškátový oriešok
- bobkový list
- mleté čierne korenie
- bazalkové listy
- oregano
AKO NA TO...
Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.
Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.
- v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak
- pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
- podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
- pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
- dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
- ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
- cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
- porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom
Dobrú chuť!
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr