SME
reklama

Spaghetti alla bolognese

Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.


Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.

TROCHU TEÓRIE...

  • namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
  • základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
  • mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
  • okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
  • obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
  • 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
  • 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 karotka
  • 1 zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2PL olivový olej
  • 1PL čerstvé maslo
  • mäsový vývar (podľa potreby)
  • 500g lisovaná paradajková šťava
  • 1dl biele víno
  • 1dl smotana
  • strúhaný parmezán
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • bazalkové listy
  • oregano

AKO NA TO...

Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.

Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.

  1. v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak
  2. pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
  3. podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
  4. pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
  5. dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
  6. ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
  7. cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
  8. porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom

Dobrú chuť!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  8. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  1. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  2. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  3. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  4. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  5. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  8. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 768
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 672
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 461
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 420
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 280
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 035
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 954
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 768
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 793
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 989
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 583
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 217
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 232
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 671
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 738
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 601
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu