SME

Vianočná kapustnica

V každom dome iná a vždy dobrá. Kombinácia surovín, o ktorých rozhodla tradícia, náboženský smer alebo oblasť, v ktorej žijeme. Veľakrát je aj predmetom kulinárskych diskusií medzi východom a západom Slovenska. Rozdiel je v zásade len v surovinách.

ilustračné foto

Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

ilustračné foto
  • 1 - 1,5 kg kapusta sudová
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 ks domáca klobása
  • 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
  • 1 hrsť sušené slivky
  • 1/2 hrste sušené jablká
  • olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • bobkový list
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • mletá červená paprika sladká
  • rasca celá
  • mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby

TIP na výber surovín:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
ilustračné foto

- kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)

- klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá

AKO NA TO...

  1. nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
  2. pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
  3. varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
  4. podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
  5. ak je nutné, dochuťte soľou
ilustračné foto

TIP pri varení:

  • ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
  • soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
  • ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty

Vyskúšajte aj iné variácie:

SkryťVypnúť reklamu
  • pridajte na kocky nakrájané zemiaky
  • zahustite s múkou a smotanou
  • namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 220
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 798
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 859
  4. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 290
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 028
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 431
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 711
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 504
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 744
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 761
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 424
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 9 836
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 684
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 866
  7. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 7 327
  8. Ján Chomík: Liek na nespavosť 6 466
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu