SME
reklama

Mango - exotika na tanieri

Chuť manga sa prirovnáva k chuti pokrmu bohov.

(Zdroj: Pexels.com)

Je niekde medzi broskyňou, banánom a jahodou, s dotykom marakuje. Exotická bomba, ktorá sa rozplýva na jazyku. Dekadentná chuť manga pridaná do jedla z neho urobí nevšedný zážitok.

Mangovník rastie v trópoch a subtrópoch po celej zemeguli. Strom dorastá do výšky viac ako 20 metrov. Rodiť začína v šiestom roku života a nezriedka sa dožíva až tristo rokov. Má hustú korunu plnú dlhých, až 30 cm úzkych listov, no ich šírka málokedy presiahne päť cm. Listy sú zvrchu tmavozelené, zospodu bledej farby, najmä v mladosti. Z konára vyrastajú takmer bez stopky vo väčších zhlukoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mangovník je samoopelivý a kvitne bledožltými až červenkastými kvetmi na koncoch konárov v kvetenstve až dvetisíc kvetov. Na jeho peľ môžu mať niektorí ľudia alergiu. Sto až stopäťdesiat dní po odkvitnutí dozrievajú plody na dlhej, často až meter dlhej stopke. Na jej konci môžu byť až tri plody. Mávajú veľkosť od 8 do 30 cm a vo svojej domovine dozrievajú priebežne po celý rok.

Tvarom sa môžu podobať fazuli, no poznáme aj okrúhle kultivary. Farba plodu je závislá od kultivaru a býva zelená, žltá s červeným líčkom ako na jabĺčku, alebo sú aj úplne červené druhy, ktoré obľubujú Američania. Vo vnútri plodu je ukrytá veľká plochá kôstka, z ktorej vyrastajú vyživovacie vlákna až do dužiny. Jeden dospelý strom vydá ročne až šesťsto plodov.

História

Pôvod manga je situovaný do oblasti juhovýchodnej Ázie, niekde medzi Indiou a Barmou, kde ho ľudia pestujú a kultivujú niekoľko tisíc rokov. Budhisti vzali mango v 5. storočí pred n. l. do Malajzie a východnej Indie. Peržania potom vzali mango v 10. storočí do Afriky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Portugalci ho ďalej preniesli do východnej Ariky a v 16. storočí do Brazílie. V 18. storočí sa dostalo na Barbados a ostatné ostrovy v Karibiku a v 19. storočí až do Mexika, ktoré je dnes jeho najväčším producentom. V tom istom storočí dorazilo aj na juh USA, kde sa zakrátko udomácnilo.

No stromy tu dorastajú len do polovičnej veľkosti ako v Indii. Hinduistická legenda z Indie rozpráva príbeh o zlej čarodejnici, ktorá spálila Slnečnú princeznú. Z jej popola však vyrástol krásny strom – mangovník. Vládca krajiny sa zamiloval do nádherných kvetov stromu a následne aj do jeho plodov. Keď mango dozrelo a spadlo na zem, objavila sa na jeho mieste krásna Slnečná princezná. V Indii zostal zvyk darovať košík máng ako gesto priateľstva.

Nákup, skladovanie, príprava

Mango najlepšie chutí, ak dozrie na strome. K nám sa dovážajú mangá pozbierané ešte nezrelé, preto ak kúpime tvrdé mango bez vône, dáme ho do vrecka a o pár dní dozrie. Občas dostať aj zrelé mangá. Tie rozoznáme od nezrelých tak, že na jemné stlačenie sú poddajné a príjemne voňajú. Ak chceme takéto mango ešte nejaký čas uschovať, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Veľmi prezreté mango je najlepšie stláčať v rukách, a tak z neho dostať chutný nektár pre ďalšie spracovanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zrelé mango môžeme čistiť dvoma spôsobmi. Prvý je taký, že ho celé ošúpeme v ruke a potom nožom okrájame dužinu okolo kôstky. Druhý spôsob je taký, že odrežeme po dlhšej časti dužinu aj so šupkou tesne pri kôstke.

Dužinu potom narežeme ako šachovnicu o šírke štvorca 1,5 cm a šupku pretlačíme dovnútra. Takto použitý kus manga vyzerá veľmi elegantne na mise s iným ovocím a dá sa veľmi ľahko vyjesť.

Pri nakladaní zeleniny alebo do varenia sa ešte používa zelené, nezrelé mango. No na jedlo je najchutnejšie žlté, tzv. maslové mango.

Použitie

Mango je cenným zdrojom vlákniny, vitamínu C, A a beta karoténu s nízkym obsahom tukov. Priemerné mango má len okolo 110 kalórií. Z minerálov obsahuje vápnik, draslík a horčík, ďalej cukry a bielkoviny. Mango pomáha telu pred vysokým krvným tlakom, pred problémami súvisiacimi s pokožkou, zrakom, sliznicami a pri chorobách srdca. Pomáha odvodňovať telo a stimuluje činnosť obličiek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Variabilita manga je široká. Od jednoduchého snacku cez chutnú zložku v koktailoch - tzv. smoohies, v šalátoch, ako toping na vafle či do palaciniek, do mafinov a koláčov až po pochúťku k pečenému mäsu so štipkou soli a sójovej omáčky. Vyrábajú sa z neho kompóty, džemy, korenisté omáčky, kandizuje sa, pripravuje sa z neho víno, likéry a pálenky. Môže sa variť, mraziť aj zavárať.

Indické lasi

Lasi je tradičný indický osviežujúci nápoj zložený z jogurtu a inej suroviny. Napríklad manga. Podáva sa dobre vychladený, nezriedka aj s ľadovou drvinou.


1 mango, ošúpané a pokrájané na menšie kúsky
500 ml jogurtu
1 PL ovocného cukru
1 PL posekaných pistáciových orieškov
200 g ľadovej drviny

Mango s jogurtom, cukrom a ľadovou drvinou pomixujeme do hladka, prelejeme do pohárov a posypeme nadrobno sekanými pistáciami. Vložíme slamku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čatní z opekanej hrušky a manga

2 tvrdšie hrušky
2 PL citrónovej šťavy
1 PL hnedého cukru
1 ČL mletej škorice
2 PL oleja
1/4 šálky hnedého cukru
1/4 šálky javorového sirupu
2 šálky nezrelého manga nakrájaného na kocky
1 malá červená cibuľka
1 malá čili paprička posekaná na kúsky
2 strúčiky cesnaku posekané najemno
1 ČL postrúhaného zázvoru
1/2 šálky sušených višní alebo brusníc
3/4 šálky jablkového octu
1 PL kajenského korenia

Rúru zohrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vhodíme do misy, polejeme citrónovou šťavou, škoricou a 1 PL hnedého cukru. Hrušky pretrieme olejom a položíme na plech prekrytý papierom na pečenie. Opekáme ich, kým cukor na nich neskaramelizuje a hrušky nezmäknú, asi 40 minút. Vyberieme z rúry.

Medzitým zmiešame v mise šálky hnedého cukru, javorového sirupu, sušené brusnice, mango, cibuľku, ocot, ďumbier, cesnak, kajenské korenie, čili a preklopíme na panvicu. Na slabom plameni opekáme, kým cukor neskaramelizuje a mango nezmäkne, asi 30 - 35 minút, potom odložíme nabok a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hrušky nakrájame na väčšie kúsky a zmiešame s mangovou hmotou. Prikryjeme a necháme chladiť 24 hodín. Skvelá príloha k pečenému mäsu!

Mangový koktail


1 veľké mango, ošúpané a pokrájané1 banán
300 ml mandľového alebo obyčajného mlieka
300 ml pomarančového džúsu
6 kociek ľadu

V mixéri rozmixujeme všetky suroviny, podávame vychladené.

Avokádovo- mangová salsa


1 mango, očistené a nakrájané
1 avokádo, ošúpané a pokrájané
4 stredne veľké paradajky posekané na kúsky
1 jalapeňo paprička posekaná na kúsky
25 g posekanej koriandrovej vňate
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 ČL morskej soli
2 PL limetovej šťavy
1 väčšia červená cibuľka posekaná nadrobno
3 PL olivového oleja

Vo väčšej mise pomiešame mango, avokádo, paradajky, jalapeňo papričku, koriander a cesnak. Primiešame soľ, limetovú šťavu, cibuľku a olivový olej. Aby sa chute spojili, necháme zmes odstáť štyri hodiny v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tropický ovocný šalát

170 ml limetovej šťavy
170 ml pomarančovej šťavy
6 PL medu
1 žltý melón očistený a nakrájaný na kocky
1 ananás, očistený a pokrájaný na kocky
6 ks očistených a na kocky pokrájaných kivi
1 papája, očistená a nakrájaná na kocky
2 mangá očistené a pokrájané na kocky
2 PL postrúhaného čerstvého kokosu
15 g posekanej mäty

V miske zmiešame limetovú a pomarančovú šťavu s medom. Do veľkej misy dáme všetko ovocie a prelejeme nálevom. Dáme do chladničky vychladnúť na jednu až dve hodiny.

Foto – bwog.net, harristeeter.com, ancient-reciper.co.uk, timeinc.net, thenibble.com

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 534
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 532
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 796
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 009
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 947
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 621
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 728
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 736
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 519
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 379
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 331
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 371
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 347
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 108
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 422
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu