SME
reklama

Plody mora - milované aj nenávidené

Aj keď Slováci patria k národom Európy s najnižšou spotrebou rýb, pomaly si zvykajú na novinku, akou sú plody mora. Pomohla tomu možnosť cestovať po svete a chuť spoznávať nové veci. Doma veselo skúšajú pripraviť pre priateľov a rodinu grilované krevety,

chobotnice, kalamáre, steaky z tuniakov, varia rôzne paelly a rizotá.

Kedysi sme mali v reštaurácii niekoľko druhov príborov, ktoré sa používali na jednotlivé chody postupne z vonkajšej strany smerom k tanieru. Dnes takmer všade ku každému chodu dostaneme aj príbor určený pre dané jedlo.

Zaujímavé je stolovanie pri podávaní morských plodov. Väčšinou sa jedia ručne, a stolujúci si pomáhajú rôznymi nožmi na otváranie mušlí alebo luskáčikmi na dobíjanie chutného mäsa z brnení krabov a morských rakov. Na stole nesmie chýbať miska s citrónovou vodou na umytie rúk, obrúsok na utretie rúk a nádoba na nepožívateľné časti. Na stole je tiež niekoľko misiek s majonézou, tabaskom a sherry, aby si stolujúci mohol pripraviť vlastný krabí šalát alebo jemu chutiace jedlo. K jedlu sa podáva kvalitné suché biele víno.

Čo sem radíme

Patria sem najrôznejšie druhy morských rýb od ančovičiek, lososa, platesy až po tuniaka, ďalej sú to mušle – slávky, hrebenatky, ustrice, hlavonožce - sépie a chobotnice, morské kôrovce - homáre a kraby, malé i veľké krevety a morskí ježkovia.

Nákup a uskladnenie

Pri kúpe vyberáme také ryby, ktoré nepáchnu, nemajú zakalené oči, na stisk sú pružné. Mušle musia byť uzavreté. Uskladnené by mali byť pri nízkej teplote, to platí aj pri kúpe, predávať by sa mali uložené na ľade a spotrebovať do 24 hodín od kúpy.

Príprava

Príprava morských plodov je dôležitá, keďže mnohé sú uchytené na skalách, obrastené riasami, posypané pieskom. Najlepšie je kúpiť si ich už očistené alebo predčistené. Zvlášť to platí, ak v ich príprave nie sme ešte zruční, vyhneme sa tak možnému neúspechu. U všetkých živočíchov platí, že ich najprv dobre umyjeme. Morské plody môžeme variť vo vode alebo ešte lepšie na pare, opekať na ražni (homáre, krevety), smažiť a vyprážať (rybie kúsky, sépie, chobotničky), mnohé sú vynikajúce aj surové (tuniak, losos, ustrice, slávky).

Ryby - zbavíme šupín, rozrežeme na bruchu, odstránime vnútornosti a ostrým filetovacím nožom narežeme na plátky (tie môžeme podľa spôsobu prípravy ešte narezať na menšie kúsky), alebo rozrežeme po šírke na známe podkovičky (ak sa ich chystáme variť do vývaru alebo smažiť).

Mušle – slávky a hrebenatky očistíme kefkou, zbavíme rias a iných nečistôt pod tečúcou vodou a pripravíme na pare alebo varíme. Pamätajme, že tie, ktoré sa pri varení neotvorili, sú nepožívateľné. Ustrice tiež očistíme pod tečúcou vodou kefkou a pri podávaní ich otvárame ostrým nožom podobným dýke. Po otvorení ustricu pokvapkáme citrónovou šťavou po okrajoch a rôsolovitú hmotu prehltneme. Traduje sa, že spolu so šampanským tvoria silné afrodiziakum.

Kôrovce – homáre a kraby majú vynikajúce mäso, ktoré sa pripravuje tak, že sa povaria v celku v okorenenej vode so soľou a vínom. Uvareným krabom a homárom potom odlomíme klepetá, odstránime chvost, pri krabovi rozdelíme pancier (brucho od chrbta), pri homárovi chvost opatrne ostriháme po stranách špeciálnymi nožnicami a vyberieme mäso. Z klepiet vyberáme mäso pomocou klieští a luskáčikov podobných tým orechovým.

Hlavonožce – chobotničkám odrežeme hlavu a vyvrátime chápadlá smerom dovonka a ďalej upravujeme. Z hlavy odrežeme ostrým nožom kruh, na ktorom ostanú oči, tie vyhodíme. Hlavu potom opatrne rozrežeme po obvode tak, aby sme neporušili žľazu s atramentom, ktorú vyhodíme. U sépií je to zložitejšie. Dve dlhé chápadlá opatrne ťaháme a telo sépie pridŕžame. Chápadlami vyberieme vnútornosti, ktoré odrežeme, chápadlá si ponecháme. Zvnútra vyberieme zvyšnú rôsolovitú hmotu a sépiovú kosť. Stiahneme z kože. Sépiu narežeme napríklad na krúžky a vyprážame.

Pripravte si s nami:

Slávky na víne (Sicília, Taliansko)
4 porcie
2 – 2,5 kg slávok
8 strúčikov cesnaku
2 cibule
60 g masla
750 ml suchého bieleho vína
voda
50 g posekanej petržlenovej vňate

Slávky umyjeme, očistíme od rias. V hrnci rozpálime maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme, potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a pražíme asi 2 minútky na miernom plameni. Pridáme biele víno a slávky. Ak treba, prilejeme ešte vodu alebo víno. Primiešame petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme a varíme na malom plameni asi 7 - 10 minút od doby, kým nám zmes zovrie. Po dovarení prekontrolujeme slávky a neotvorené vyhodíme. Podávame v hlbokom tanieri s nakrájanou bagetou.

Paella (Španielsko)
1/2 šálky suchého vína
1 ČL šafranu
olivový olej
1/2 šálky pokrájanej cibule
1 šálka dlhozrnnej ryže
1 červená paprika posekaná na malé kocky
1 oranžová paprika posekaná na malé kocky
3 šálky kuracieho vývaru
250 g kuracích pŕs nakrájaných na veľké kúsky
150 g očistených kreviet
400 g mušlí
100 g salámy chorizo nakrájanej na centimetrové kúsky
1 šálka mrazeného hrášku
1/2 šálky posekaných paradajok
soľ a korenie

Do veľkej a hlbokej panvice dáme olivový olej, naň posekanú cibuľku a opražíme ju do sklovita. Pridáme ryžu, šafran a víno. Miešame, kým sa víno neodparí. Osolíme a okoreníme, potom pridáme papriku, postupne 3 šálky vývaru, kura, krevety, mušle, salámu, premiešame, posypeme hráškom a necháme dusiť na ohni prikryté asi 20 - 25 minút.

Cestoviny s tuniakom, hubami a smotanou
60 g masla
1 PL olivového oleja
1 posekaná cibuľka
1 pretlačený strúčik cesnaku
125 g šampiňónov
250 ml sladkej smotany
450 g tuniaka z konzervy (malé kúsky)
1 PL citrónovej šťavy
1 PL posekanej petržlenovej vňate
500 g cestovín

Na panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľku a cesnak a 3 minúty pražíme domäkka. Pridáme pokrájané huby a restujeme 2 minúty. Potom prilejeme smotanu a privedieme k varu, stiahneme oheň a omáčku pomaly zredukujeme. Pridáme tuniaka, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať a necháme prehriať. Osolíme a okoreníme. Zmiešame s uvarenými cestovinami.

Pikantné krevety
500 g stredne veľkých uvarených kreviet
1 PL oleja
4 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
petržlenová vňať
2 PL citrónovej šťavy
soľ
čierne korenie

Na veľkej panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričku. Opražíme za stáleho miešania, asi 3 minúty. Potom pridáme očistené uvarené krevety, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ, korenie, premiešame a podávame.

Odporúčaný recept Ivana Guláša,
manažéra reštaurácie La Fiamma v bratislavskom Apollo Business Centre II

400 g čiernych špagiet
400 g plodov mora
4 strúčiky cesnaku
80 g posekanej cibule
50 ml bieleho vína
120 ml rybieho vývaru
60 g hoblín parmezánu
80 g posekanej petržlenovej vňate
1 ČL soli
farebné mleté korenie
40 ml olivového oleja

Plody mora opražíme na cibuľovo-cesnakovom základe, zalejeme vínom a vývarom, pridáme petržlenovú vňať, dochutíme soľou a mletým korením, primiešame špagety, posypeme hoblinami parmezánu.

Foto – scx.hu, autor

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 909
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 405
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 906
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 253
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 071
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 831
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 787
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  4. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 075
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 646
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 434
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 883
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 449
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 365
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 261
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu